Chia-Muesli
Chia-havermuesli
Met chiazaad kun je ook heel veel kanten op, een veelzijdig en voedzaam zaadje.
Oorspronkelijk komen de chiazaden uit Mexico, waar ze door de Azteken werden gebruikt voor consumptie en als medicijn. Ze namen ze tijdens lange dagen jagen mee als energiebron, waardoor ze de hele dag door voldoende energie hadden.
Chia fresca is een in Mexico razend populair drankje dat je op een natuurlijke manier energie geeft. Het is bij ons erg populair onder hardlopers om het uithoudingsvermogen te vergroten.
Chiazaad mag echt wel een superfood heten want het heeft een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren in de vorm van alfa-linoleenzuur (ALA), antioxidanten, vezels, eiwitten en calcium.
Een goede verhouding van omega 6 en omega 3 vetzuren is echt wel belangrijk. De gemiddelde Nederlander krijgt veel te veel omega 6 binnen en veel te weinig omega 3. Een teveel van omega 6 (koekjes, chips, friet, pizza etc.) heeft een gevolg van ontstekingsgerelateerde ziekten. De omzetting in het lichaam van ALA naar de vetzuren EPA en DHA verloopt slecht. Eet dus altijd voldoende vis of schaal-en schelpdieren om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen. Als jij geen viseter bent en veel omega 6 binnen krijgt is het raadzaam om omega 3 bij te suppleren om onder andere gewrichtsklachten tegen te gaan.
Chiazaad bevat ook veel antioxidanten, deze beschermen onze cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die ontstaan bij oxidatieprocessen en gaan graag een verbinding aan met iets anders. Deze verbinding horen ze aan te gaan met ziekteverwekkers , waarna ze samen het lichaam verlaten. Door onder andere STRESS, roken, suiker, alcohol en zonlicht kan er een extreme groei aan vrije radicalen ontstaan. Deze hechten zich ook aan gezonde cellen en vormen vanaf dat moment een probleem.
De vezels in chiazaad zorgen ervoor dat je lange tijd een verzadigd gevoel hebt. Vezels dragen bij aan een gezonde darmflora omdat het immers de voedingsbron is voor onze darmbacteriën. Handig als je graag wilt afvallen. Chiazaad is van nature glutenvrij. Vezels helpen ook bij het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel omdat het ervoor zorgt dat glucose minder snel wordt opgenomen.
Het is het beste om chiazaden fijn te malen in een koffiemolen. Door het malen worden de nutriënten nóg beter opneembaar voor het lichaam en dus de opname van ALA verhoogd. Op het moment dat het eenmaal gemalen is, is het verstandig om het gelijk te gebruiken. Gemalen chiazaad is namelijk gevoelig voor oxidatie en kan daardoor ranzig worden. Dit is ook zo met lijnzaad. Koop nooit gemalen/gebroken lijnzaad maar het hele zaad en maal het zelf en gebruik het gelijk.
Recept chia-havermuesli
50 gr Havervlokken(glutenvrij)
4 El (40 gr) Chiazaad
4 EL(30 gr) Hennepzaad
70 gr hele, rauwe (ongebrande) amandelen
650 Ml water
1 EL vanille-extract
2 Tl kaneel
Snufje fijn zeezout
Meng in een grote kom de havervlokken met de zaden. Ik laat de amandelen altijd een nacht weken in water en spoel ze dan goed af. Giet de amandelen af en doe ze in een blender. Voeg de 650 ml water, vanille, kaneel en het zout toe en pureer dit tot een glad geheel. Roer er het havermengsel door. Laat de muesli 25-30 minuten rusten tot hij dik en romig is. Je kunt hem direct eten of tot 4 dagen bewaren in een glazen pot in de koelkast voor als je weinig tijd hebt. Top hem af met fruit of andere lekkernijen naar smaak. Hier kun je vele variaties opmaken door af te wisselen met het fruit en de toppings (kokosrasp of kokossnippers). Een lepel cacao er doorheen is ook erg lekker.
Enjoy!