Menopauze
Heb jij ook last van klachten die horen bij de menopauze…?
Hoe kan het dat de ene vrouw meer last heeft van klachten dan de ander en heb jij hier zelf invloed op?
Voordat je in de menopauze zit moet je eerst de prémenopauze doorstaan.
Vanaf je 40e levensjaar neemt de voorraad eicellen in de eierstokken flink af en hierdoor daalt ook de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron aanzienlijk. De hormonale veranderingen die horen bij de overgang beginnen gemiddeld dus zo’n 10 jaar voor de allerlaatste menstruatie, de menopauze. Klachten ontstaan dus al terwijl je nog menstrueert, dit is een kantelpunt in je gezondheid. Je kunt bijv. minder goed tegen drukte, lawaai, fel licht en je bent gevoeliger voor stress. Je hebt last van vermoeidheid, minder energie, stemmingswisselingen maar ook geheugen en concentratiestoornissen of spier- en gewrichtsklachten.
Maar ook algemene verouderingsklachten/ verminderd figuur, huid en haar.
Chronische ziekte….
De gemiddelde Nederlandse vrouw krijgt te kampen met een eerste chronische ziekte vanaf haar 40ste levensjaar.
We leven in een maatschappij waarin het niet lang meer duurt voordat er meer vrouwen boven de 50 zijn dan eronder en dat we langer leven ná de menopauze dan ervoor… maar toch weten we eigenlijk maar weinig van de overgang af.
Botgezondheid….
De botdichtheid neemt af, rond de menopauze stoppen je eierstokken met het maken van oestrogeen, dit bedient ook je botdichtheid…vooral als je slank bent. Oestrogeen wordt n.l. wel nog aangemaakt in je bijnieren, dit wordt opgeslagen in je vetweefsel.
Goede voedingsstoffen….
Zorg dus in ieder geval dat je vóór de menopauze (laatste menstruatie) je lichaam al voldoende voorziet van goede voedingsstoffen, ongezond eten is ook stress voor je lichaam. Zorg voor voldoende eiwitten/ (goede) vetten en min. 500 gr groente per dag (je prébiotica), laat suikers en alcohol zoveel mogelijk staan, neem voldoende rust, doe leuke dingen die je energie geven, dans, spring, beweeg….
Je kunt er zeker iets aan doen om later minder problemen te krijgen, maar begin niet pas met je 50ste. Wie goed voor zichzelf zorgt zal beter door de overgang heen rollen…
Mocht je willen weten hoe het met je hormonen is gesteld overweeg dan de EMB-test en weet waar je aan kunt werken…